Kokemuksia: Oras Optima Smart hana & bidet

Parin vuoden käytön jälkeiset kokemukset. Ehkä näistä on iloa jollekin 🙂

Tausta

Vuonna 2020 rempattiin yläkerran kylppäri ja asennettiin Oraksen Optima Smart “älyhana” (malli 2713FG). Ajateltiin, että siinäpä kätevä kapistus vauvan pepunpesuun ja ylipäätään käsisuihkuksi kun pönttö on verraten kaukana (n. 1 metrin päässä) hanasta.

Markkinointi näytti, että helppo homma:

Lähde: Oras
Lähde: Oras

Tilattiin kapistus netistä ja otettiin paikallinen putkimies asentamaan. Hinta oli noin 300€, asennus verraten nopea, takuu 24kk.

Tähän asti kaikki hyvin. Hana ja käsisuihku asennettu. Mitäs sitten?

Kokemukset

Laite toimii pienellä 3V CR2450 paristolla ja venttiili AA-paristolla, joilla on törkeän pitkä akkukesto. Ei ongelmia sen suhteen.

Käsisuihkua ei kuitenkaan voi oikeasti asentaa markkinointimateriaalin mukaisesti monen metrin päähän. Myyntimateriaaleissa lukee, että 2 metriä pitäisi tulla ongelmitta (ja mainoksessä putken pituus lienee lähemmäs viitisen metriä).

Tosiasiassa alle 2-metrinenkin putki aiheuttaa ongelmia. Paine tippuu nopeasti ja suurin osa vesisuihkusta päätyy hanaan käsisuihkun sijasta.

No, mainosmateriaalien uskominen oli tietenkin oma vikamme. Suihku on heikko, mutta tekee hanalla kuitenkin sentään jotakin.

2 vuotta myöhemmin?

Kahden vuoden takuu on melko lailla standardi. 2 vuoden ja 6 kuukauden jälkeen käsisuihku hajosi, mikä puolestaan ei ole standardia vaan oikeastaan aika säälittävää.

Käsisuihku alkoi vuotaa saumoistaan ja aina hanan avatessa – ei siis vain käsisuihkua käyttäessä – siitä valui vettä lattialle.

Ehkä älylaitteelta ei voi enempää odottaa? Heikkolaatuista kuraa – ehkäpä sen voisi vaihtaa normaaliin käsisuihkuun tässä vaiheessa.

Paitsi kun vaihdat tilalle tavallisen käsisuihkun, hana aukeaa ja jää auki, koska “älykäs” käsisuihkunpidike huomaa, että paikalla ei ole aito Oras Optima Smart, vaan älytön tavan halpissuihku.

Alla ohje, missä järjestyksessä purkaa kapistus helpoiten.

Time needed: 15 minutes

Kuinka heittää Oras Optima Smart -käsisuihkulla vesilintua?

 1. Sulje vedentulo

 2. Irrota käsisuihkun pidike

 3. Irrota paristo käsisuihkun pidikkeestä

 4. Irrota käsisuihku

 5. Laita 75% halvempi, luotettavampi älytön käsisuihku paikalleen

 6. Avaa vedentulo taas

Tämmöistä tänään. Seuraava bidet sitten halvempi.

Takuuvaihto

Vaikka laadussa ja toiminnallisuudessakin on ollut valitettavaa, Oraksen kunniaksi on sanottava, että vaihtoivat hanan virhevastuun nimissä ilman pienintäkään vastaanväittämistä, vaikka varsinainen takuu oli jo mennyt. Ainut vaatimus oli, että saavat virheellisen hanan vaihdossa, ja postikulutkin oli maksettu. Mielestäni asiallinen diili, ja siitä pieni hatunnosto toimittajan suuntaan.

3 thoughts on “Kokemuksia: Oras Optima Smart hana & bidet

 1. Niin totta, meille ei myöskään enää yhtään oraksen vehjettä taloon tule, “älykästä” varsinkaan! Puolen vuoden välein vähintään lakkaa sulkemasta hanaa, vuotaa ja ruiskuaa joka saumasta jne. Ihan susi vehje.

  1. Joo, kyllähän sekä laatu että toiminnan älykkyys herättää hiukan kysymyksiä. Ehkä hana ei oikein kestä veden rauta- tai kalkkipitoisuutta… Ihan tämä sama malli ei kyllä ole meilläkään listalla seuraavaa käsisuihkua hankkiessa 😅

   Arvostan silti reklamaation asiallista käsittelyä, joten siitä heille pisteet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *