Aurinkopaneelit omakotitalon katolle – onko siinä vieläkään mitään järkeä?

Talon hankinnasta alkaen olen pitänyt silmällä aurinkopaneelien hintoja ja laskeskellut niiden takaisinmaksuaikaa. Niiden kannattavuus perustuu pitkälti oman sähkönkulutuksen korvaamiseen tuotannolla, ja myydyn sähköenergian hinnalla on pienempi vaikutus, erityisesti kun myydystä sähköstä ei suinkaan saa siirtohintaa tai veroja takaisin.

Jo 2019 tein periaatepäätöksen, että siinä vaiheessa kun saan Exceliä sopivasti pyörittelemällä aurinkopaneeli-investoinnin takaisinmaksuajaksi alle 10 vuotta, on aika ottaa paneelit katolle. Kaikki, millä voi edes vähän pienentää Elenian kiskurihintaisia laskuja, on kotiin päin – ja jos he samalla joutuvat kuljettelemaan tuottamaani sähköä korvauksetta edes takaisin, entistä parempi.

Kannattavuus

Olen sen verran kauppatieteilijä, että en aio ostaa lapsityövoimalla tuotettuja, harvinaisia maametalleja käyttäviä ja ympäri maailman roudattuja ympäristökatastrofeja katolleni pelkästään vihreiden arvojen vuoksi. Investoinnin täytyy olla taloudellisesti kannattava jotta se olisi riskin ja inhimillisen kärsimyksen arvoinen. Aiempina vuosina en ole oikein ollut vakuuttunut, että näin olisi ollut, mutta aurinkopaneelien hinta on selvästi laskenut vuodesta toiseen, ja sähkön hinnan vähitellen noustessa yhtälö muuttuu pakosti jossain vaiheessa kannattavaksi.

Näin oli nähdäkseni jo 2021. Alla karkea laskelma (WordPress ei oikein tue Excel-tason taulukoita) takaisinmaksuajasta:

MitäPaljonkoHinta (jos relevantti)
Kapasiteetti6 kW6 k€
Laskennallinen tuotanto vuodessa5544 kWh
Josta omaan käyttöön3308 kWh0.05+0.077+0.055 € = 0.18 / kWh (sähkö + siirto + vero)
Ja myyntiin2236 kWh0.05 € / kWh
Yhteensä595.44 € (oma käyttö) + 111.80 € (myynti) = 707.24 €

Vaikka tähän laskelmaan ei ole huomioitu sähkön hinnanousua ja sähkön hintakin on arvioitu matalaksi (nämä seikat onkin helpompi huomioida Excelissä), takaisinmaksuajaksi tulee tupakka-aski -tasoisella laskelmalla alle 9 vuotta. Toki esimerkiksi invertterin odotettu käyttöikä on vain noin 15 vuotta, ja uusimisen hinta 1-2 k€ – jolloin etuajassa hajoava invertteri pilaa säästöt vuosikausiksi. Silti laskelma näyttää houkuttelevalta.

Laskelmassa on käytetty apuna Sun Energian tuotantolaskuria. Se antaa vähän konservatiivisempia arvioita tuotosta kuin muutama muu käyttämäni laskuri, mutta sikälikin sen käyttäminen lienee turvallista. Heidän aurinkoenergiapakettinsa tosin olisi ollut hiukan kalliimpi, mikä pidentää takaisinmaksuaikaa heidän laskelmassaan 13 vuoteen.

Erilaiset mitoitustyökalut suosittelivat katolle vähän tapauksesta riippuen 3-4 kW kapasiteettia, mutta kun katolla riittää tilaa ja lisäpaneeleista tulee vain varsin maltillinen lisäkustannus, otin saman tien 6 kW paketin. Paikallinen sähköliike teki niukasti parhaan tarjouksen paketista, joskin oletuksena oli että katolle laitetaan monokidepaneeleita (ilmeisesti heille hiukan halvempia kuin polykidepaneelit) ja toimin itse apupoikana asennuksessa.

No, ehkä en sähköliikettä tuntematta olisi suostunut tuollaiseen diiliin, mutta uskalsin luottaa tutun liikkeen ammattimaisuuteen. Paneelit saatiinkin katolle varsin nopeasti niiden lopulta saavuttua tukusta.

Toteutus

 • 16 kappaletta 365 W paneeleita (yht. 5.84 kW)
 • Sähkönmyyntisopimus ilman kk-maksua, ilman siirtomaksua sähkön keskipörssihinnan perusteella
 • Fronius Symo 6 kW
  • Fronius on invertteri laadukkaammasta (ja kalliimmasta) päästä. Ei olisi ehkä ollut ensimmäinen vaihtoehtoni, mutta sähköliike suositteli sitä ja hintaero halvempiin oli lopulta maltillinen.
  • Froniuksen Home Assistant -integraatio on erinomainen (olkoonkin että laite on hävyttömän kranttu wifin laadun suhteen), eikä vaadi pilvipalvelua kuin laitteen asennusvaiheessa. Tämäkin saattaisi olla kierrettävissä.

Koitin löytää paneeleiden kaveriksi lisäksi jonkin mielekkään virtuaaliakkupalvelun – Oomin virtuaaliakku lienee paras markkinoilla olevista, mutta ilmeni että sen saa vain jos ottaa aurinkopaneelitkin heidän tai jonkun heidän yhteistyökumppaninsa kautta. Muilla palveluntarjoajilla virtuaaliakusta tulee lisähinta – ja jos muutaman sadan kilowattitunnin ekstrahyvityksestä joutuu maksamaan toistakymmentä euroa, sitä on vaikea saada erityisen kannattavaksi diiliksi. Virtuaaliakku jäi siis ainakin ensimmäiseltä vuodelta hyödyntämättä.

Havainnot yhden kesän perusteella

Yhden kesän perusteella ei voi vetää vielä kovin pitkälle vietyjä johtopäätöksiä – mutta vedetäänpän kuitenkin:

 • Kesän 2021 sähkön hinnat olivat poikkeuksellisen korkealla – jälkeenpäin ajateltuna ajoitus osuikin niiltä osin nappiin
 • Sähkön tuotanto ja kulutus osuvat odotettuakin huonommin kohdalleen – tyypillisesti sähkön tuotanto vaihtelee jopa optimiolosuhteissa sen verran, että vaikka talon nimelliskuorma jää alle puoleen paneelien nimellistuotannosta, sähköä täytyy ostaa verkosta.
 • Virtuaaliakusta saatava hyöty ei tänä kesänä olisi ollut millään tavalla hintansa väärti.
 • Froniuksen asennussovellus on susipaska. Hallintasovellus on parempi, mutta näyttää vain 3 päivän tuotantohistorian, eikä ollenkaan ennustetta tai säätietoja ellei maksa kuukausimaksullista Premium-tilausta. Kiitos ei.
  • Home Assistant on jälleen apu tähän: se tallentaa sujuvasti historian miltä tahansa ajalta ja näyttää sen miten vain. Kun saan vähitellen modernisoitua muuta elektroniikkaa talossa – varaajan, ilmalämpöpumput, termostaatit – saan optimoitua kulutusta tuotantohuippujen ja sähkön hinnan mukaan.

Muutama kommentti tulevaisuudesta

 • Osa sähköyhtiöistä tarjoaa varsin herkullisia sähkönmyyntisopimuksia, tämä tuskin jatkuu ikuisesti pientuottajien määrän lisääntyessä.
 • Virtuaaliakkujen ehtojen täytyy elää sähkön hinnan mukana, nykyisellään niissä ei oikein ole useinkaan järkeä.
 • Sähköverkkoyhtiöt todennäköisesti puivat nyrkkiä pientuottajille, koska tuotetusta sähköstä ei makseta siirtomaksua. Poliittinen painostus, lobbaus ja kukaties lahjontakin johtanee siihen, että myös tuotetun sähkön siirrosta joutuu jossain vaiheessa maksamaan. Tämä laskee sähkönmyynnin edullisuutta entisestään.

Päivitystä 2023

Täytyy kirjoitella varmaan ihan kunnon postaus vuoden 2022 tuotannosta ja lyhentyneestä takaisinmaksuajasta. Mutta lyhyesti – sähkön hinnannousu on tehnyt tästä kyllä varsin hyvän investoinnin, joten vaikka sainkin lopulta hiukan suunniteltua pienemmän aurinkopaneelipaketin (6kW sijaan 5.84kW) ja tuotantomäärät eivät ole olleet hurjia, investointi on ollut erinomainen.

One thought on “Aurinkopaneelit omakotitalon katolle – onko siinä vieläkään mitään järkeä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *