Mesh-wifi vanhassa talossa (kokemuksia ASUS AiMesh wifistä)

Mesh-wifi on aikalailla nykyaikaisen älytalon perusteknologia – osa infrastruktuuria, jonka TÄYTYY olla paikallaan, ja jonka TÄYTYY toimia hyvin jotta yhtään mikään voisi toimia edes millään tavalla.

No, toki osa laitteista voi toimia itsenäisen verkon kautta – esim Zigbee-protokollaa hyödyntäen – mutta silti suurin osa laitteista tarvitsee 2.4GHz wifin vähintään ajoittain toimiakseen. Ja kun tontilla on kameroita ja robotteja, wifi tarvitaan melkein tontin laidasta laitaan.

Tavoite

Alkuperäinen ajatus wifin kanssa oli saada aikaiseksi koko talon ja tontin kattava langaton verkko, joka näkyy loppukäyttäjille yhdellä nimellä kaikkialla (tosin 2.4GHz ja 5GHz verkot olkoon erikseen).

Ei johtoja – lainkaan. Joten tontin laajuuden vuoksi verkon täytyy toimia käyttämällä nodeja hyppyasemina – eli siis “daisy chainaamalla”. Alla kuvakaappaus joka toivottavasti selventää tilannetta.

Toki verkolle on muitakin vaatimuksia: jopa gigan nopeus, backup-yhteys 4G:llä, kohtalainen hinta ja helppokäyttöisyys.

Huomionarvoista yllä olevassa kuvassa on – daisy chainauksen lisäksi – yksi puuttuva node. Kyseessä on kirjoitushetken konfiguraatio, jossa on reitittimen lisäksi neljä nodea. Ruokailu-/leikkihuoneen node oli tipahtanut omia aikojaan verkosta.

Sama vika on vaivannut kovasti Villan nodea – kuvassa daisy chaining hyppynode – mutta se on ajastimella asetettu käynnistämään itsensä uudestaan joka yö, jolloin se on viimeistään seuraavana aamuna taas palannut verkkoon.

Toteutus

Valinta osui Asuksen kehuttuun AiMesh-järjestelmään sen hinta-laatusuhteesta ja (näennäisestä) vaatimusten täyttämisestä johtuen.

Ostin pakettitarjouksena 4G-AC68U:n ja AC-66U:n, sekä käytettynä pari AC-66U:ta ja Lyra Trioa. Sijoittelin ne siten, että wifi oli talon ja tontin joka nurkassa kohtuudella saatavilla eikä linkkien pituus venynyt liikaa.

Teoriassa hyvä idea ja helppo toteuttaa.

Toimivuus

Käytännön rajoitteista johtuen – taloon ei alkuun saanut lainkaan langallista yhteyttä ja olimme yksinomaan ASUS AC-68U:n 4G-yhteyden varassa – verkon todellisesta suorituskyvystä ei ollut pitkään aikaan mahdollista saada kovin järkevää käsitystä.

Kun Elisa ja Elenia lopulta saivat, vain 11 kuukautta myöhässä luvatusta, tuotua valokaapelin perille asti, kävi ilmi että AiMesh ei ole erityisen luotettava.

Jo aiemmin mainittu nodejen epäluotettavuus on vain yksi ongelma. Kenties vakavampi on verkon pätkiminen: nodet saattavat milloin tahansa päättää tiputtaa wifi-verkon alas. Tätä näyttäisi tekevän jokainen node. Välillä ne palautuvat itsestään takaisin verkkoon, välillä eivät.

AC-66U:t on susipaskoja. Lyrat pysyvät paremmin verkossa, mutta niiden päivittäminen ja muut toimenpiteet vaativat erillisen Lyra-sovelluksen (joskin AiMeshiin liittäminen sentään onnistuu, kun onnistuu, “normaalilla” sovelluksella.

Ongelmien ratkominen

Käytännössä “daisy chainaaminen” ei toimi. Silloin kun linkki on vakaa ja laitteet pysyvät päällä, yhteys on ihan kohtalaisen nopea – mutta kun siihen ei vaan voi luottaa. Käytännössä tukiasemat on yhdistettävä verkkokaapelilla toisiinsa.

Parin vuoden aikana 6:sta tukiasemasta 2 (AC-66U-mallista) on hajonnut. Toista sataa euroa maksaviksi laitteiksi täysin kelvottomia ja epäluotettavia.

Varmaan ainut luotettava tapa korjata ASUS AiMesh -verkko on vaihtaa vaikka Unifin tai edes TP-Linkin laitteisiin.

Havainnot

  • AiMeshin asennus käyttöön on helppoa.
  • ASUS toimittaa käyttämilleni laitteille yhä jatkuvasti uusia firmware-versioita, paikaten ilmeisesti kaikki ne bugit joita en ole havainnut ja jättäen huomiotta laitteiden surkean suorituskyvyn.
  • Nodet putoavat omia aikojaan verkosta melko usein eivätkä yleensä palaa itse online – palautus täytyy tehdä käymällä boottaamassa offline-tilaan jääneet laitteet.
    • Vaihtoehtoisesti nodet voi laittaa käynnistymään uudelleen kellolaitteella. Aika 90-luvun hack, mutta ei wifi-verkon ehjäämiseen oikein voi käyttää etäohjattavia smart switchejäkään..
  • “Daisy chainaus”, eli yhden noden käyttäminen hyppyasemana jotta kaukana oleva node saa yhteyden modeemiin sen kautta, toimii dynaamisesta ja helposti (kunnes lakkaa toimimasta), mutta laskee suorituskyvyn todella matalaksi.
  • Langallinen netti toimii 1Gbs nopeudella (mistä myös valokaapeliyhtiölle maksetaan), wifi on nopeimmillaan hetkellisesti saattanut toimia 300Mbs:n nopeudella, mutta pääsääntöisesti 5Ghz taajuudellakin jäädään alle 80Mbs latausnopeuksiin. Lähetysnopeudet toimivat läpi talon luvatulla 100Mbs tasolla.
  • Asuksella on suomenkielinen tuotetuki, paha vain että se on hidas eikä erityisen asiantunteva väylä.
  • AC-68U tyhjää loginsa aina bootatessaan, mikä on turhauttavaa. Ongelmanselvitys monimutkaistuu kun useimmiten prosessi täytyy aloittaa laitteiden uudelleenkäynnistyksellä.
  • Firmware-päivityksiä ei kannata asentaa laitteille (paitsi jos mukana on tietoturvapäivityksiä), koska päivityksen asentamisen jälkeen laite ei välttämättä palaa enää Mesh-verkkoon.

Mitä seuraavaksi?

Katsotaan. Täytyy postata kokemuksia jos ja kun koitan vaihtaa purkit johonkin luotettavampiin. Turhauttavaa joutua vaihtamaan kesken työpalaverin kännykän Hotspotiin kun ASUS päätti tipahtaa verkosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *