Nyt on alkanut kertyä lisää kokemusta Elisan Kotiakusta ja siitä, miten hyvin sen tekoäly käytännössä toimii.
Ja toimiihan se ihan kohtalaisesti, mutta tekee kyllä melkoisia typeryyksiä välillä. Nopeat hyvät ja huonot puolet.
Elisa Kotiakun hyvät puolet
- Vaivaton – sitä ei voi säätää
- Juokseva kustannus on maltillinen – kuluton ja koroton kuukausierä on muutaman kympin luokkaa, jos verkkohyvitykset jatkuvat
Elisa Kotiakun huonot puolet
- Tekoäly toimii miten toimii, välillä huonosti
- Ei mitään rajapintoja tai muita kontrolleja käytettävissä
- 15% akusta (n. 4 kWh) jää aina käyttämättä – vaikka mitään Elisan käyttöön jäävää varausta ei pitänyt olla!
- Asiakaspalvelu vastailee Kotiakkuasioihin huonosti
- Akku vaatii vähintään noin 15-asteisen sijoitustilan, tai se käyttää sähkövastusta itsensä lämmittämiseen.
Viimeinen pointti on turhauttava. Akku täytyy käytännössä sijoittaa lämpimään tilaan. Sen sijoittaminen puolilämpimään tilaan – kuten teimme – tekee suuren loven akun kannattavuuteen, kun joko tilaa täytyy lämmittää lämpimämmäksi kuin muutoin tarvitsisi (kellarin tai vierastalon ei tarvitse olla talvella 15-asteinen, 6-10 astetta riittäisi hyvin), tai akku kuluttelee sähköä kaiken aikaa itsekseen.
Tekoälyn älyttömyyksiä
Keräilen silloin tällöin Kotiakun sovelluksesta kuvakaappauksia älyttömyyksistä.
Ilmaisen sähkön sijaan otetaan virtaa akusta
Kuvaushetkellä verkkosähkön hinta oli joitain sentin kymmenyksiä – päiväajan halvin hinta. Sen sijaan että talon sähkönkulutus olisi katettu lähes ilmaisella verkkosähköllä, Kotiakku päätti syöttää kilowatin verran tehoa taloon sen sijaan, että olisi säästellyt sähköä kalliimpia iltatunteja varten.

Onneksi tätä ei tapahdu usein – mutta silloin kun Kotiakku tekee typeryyksiä, jonkinlaista manuaalista kontrollia kaipaisi.
Ai sähköä kaivattaisiin? Ei sitä taloon syötetä, sitähän saattaa joku muu tarvita.
Kotiakku muistuttaa välillä Puolustusvoimien varusvaraston vanhaa vääpeliä. Olishan niitä koon 42 maihinnousukenkiä, mutta niitä voi joku tarvita, joten ei niitä varusmiehelle anneta.
Varusmies – tai Kotiakusta maksava talous – tyytyköön siihen vähään mitä vastapuoli haluaa käyttöön antaa. Vaikka välissä olisi mahdollisuus täyttää vaikka koko akku halvalla sähköllä ennen iltapiikkiä.

Myöhemmin illalla sai kuitenkin todeta akun ensin säästelleen iltaa varten (jolloin aamupäivän piikin aikana varastoitua sähköä jäi syöttämättä talon käyttöön)… Ja sitten kuitenkin latailleen päivän halvempien hintojen aikana jonkin verran lisää.

Ei siinä, saahan tekoälykin muuttaa mielensä.
Säästellään päivän kalliiden tuntien aikana, jotta illan halvemmat tunnit saadaan katettua akusta
Tämä on toistuva teema. Akku ei suostu syöttämään virtaa talon käyttöön päivällä, koska illallakin on kalliita tunteja tulossa. Toki illan tunnit olisivat usein HALVEMPIA kuin päivän, jolloin ei ole mitään järkeä säästellä – mutta akku säästelee silti.

Päivällä ei ladata halvalla vaikka illalla olisi kallista
Tämänkin osaisi kotiautomaatio hoitaa, mutta tekoälylle liian vaikeaa.

Yöllä ei ladattu vaikka varaa olisi ollut ja hintakin halvempi. Aamun piikkiin ei syötetty kilowattiakaan, vaikka hinta oli korkea. Päivällä ei ladattu lisää, vaikka – jälleen – hinta olisi ollut halvempi kuin illalla. Akku nimittäin piru vie säästeli virtaa illan yhteen kalliimpaan tuntiin.
Kotiakku ei osaa huomioida halvempaa yösiirtoa
On älytöntä, että akku ei osaa huomioida halvempaa yösiirtoa, vaikka sen on sovellukseen syöttänyt. Kotiakku säästelee toistuvasti virtaa illan piikkihintaan – vaikka klo 22 jälkeen hinta olisi tosiasiassa halvempi.
Alla esimerkki tästä – akku alkoi klo 22 aikaan purkaa sähköä yli 7 kW teholla, kun sähkö maksoi n. 16c/kWh.
Aiemmin illalla, kun hinta oli 19c/kWh (ja siirto yli 2c kalliimpaa), akku ei suostunut luovuttamaan mitään talon käyttöön.

Jostain syystä tekoäly on koulutettu säästelemään sähköä iltaan, vaikka hinta olisi silloin halvempi.
Välillä suurimmatkin piikit jätetään huomiotta
En tiedä mikä tekoälyä välillä riivaa. Alla olevassa tilanteessa päivän aikana oli yksi kallis tunti – kaikki muu halpaa.
Akku latautui yön aikana hienosti. Mutta ei suostunut purkamaan käytännössä mitään päivän ainoan, kaksi kertaa kalliimmat tunnin aikana.

Akun vaikutus maksettuun sähkön hintaan
Kaikesta tästä valituksesta huolimatta, akulla on sähkön hintaa laskeva vaikutus.
Kuukausitason tarkastelu on ollut koko ajan rikki, eli ainoastaan viimeisen 7 päivän hintatietoja voi tarkastella.

Keskimääräisenä päivänä maksan hiukan keskiarvoista spottihintaa halvempaa hintaa sähköstä ilman kotiakkua. Kotiakku laskee hintaa parhaimmillaan jopa nelisen senttiä / kWh, mutta keskimäärin 1-2c/kWh.
Tämä ei huomioi akun lämmitykseen kuluvaa virtaa – joten käytännössä akun hyöty on lähellä nollaa.