Aurinkopaneelit omakotitalossa – pari vuotta myöhemmin

Vajaa pari vuotta sitten kirjoittelin silloin upouusista aurinkopaneeleista. Nyt on varmaan ihan hyvä hetki vähän tarkastella, miten niiden kanssa on mennyt.

Vuosi 2022 oli ensimmäinen kokonainen aurinkotuotantovuosi. Päästiinkö tavoitteisiin? Ylittyikö vai alittuiko tuotanto? Paljonko on takaisinmaksuaika-arvio nyt? Jännitys tiivistyy…

Tuotanto

Ensin pari graafia Froniuksen tilastoista, eli tuotanto.

Joulukuussa 2022 tuotantoa oli hurjat 280 Wh. Palkki on niin pieni, ettei tule edes näkyviin 🙂 Mutta hauskaa kyllä, kunhan paneelit eivät ole lumen peitossa, ne tuottavat varsin vähäiselläkin auringonpaisteella sentään jotakin.

Tämän vuoden osalta graafia on vielä turha laittaa näkyviin, mutta huhtikuusta ainakin tulee hyvä.

Omaan käyttöön vai myyntiin?

Yli puolet tuotetusta sähköstä on mennyt omaan käyttöön, mutta ilman sähköautoa ja vanhalla ja “tyhmällä” varaajalla vaatisi enemmän viitsimistä saada käytettyä siitä suurempi osa. Sun Energia arvioi 2019 tuotantoa ja käyttöä seuraavasti:

Heidän laskelmallaan siis kokonaistuotannosta (5544 kWh) noin 3300 menisi omaan käyttöön ja 2200 kWh myyntiin.

Tuotanto on ollut yllättävänkin lähellä – vuonna 2022 5520 kWh – mutta vain noin 3000 kWh olen saanut käytettyä itse. Ehkä tilannetta huonontaa joka yö automaattisesti päällä oleva varaaja, sen voisi ajastaa nykyistä paremmin käymään auringon mukaan.

Toisaalta, myydystä sähköstä on saatu odotettua parempi hinta, joten eipä tuolla suurta taloudellista merkitystä ole.

Miltä järjestelmän kannattavuus nyt sitten näyttää kohta pari vuotta asennuksen jälkeen?

Kannattavuus

Sitten vähän laskelmaa. Nappaan pohjaksi saman taulukon jota käytin takaisinmaksuajan arviointiin alkuperäisessä postauksessa: Aurinkopaneelit omakotitalon katolle – onko siinä vieläkään mitään järkeä?

MitäPaljonkoHinta
Kapasiteetti6 kW6 k€
Tosiasiallinen tuotanto vuodessa (2022)5520 kWh
Josta omaan käyttöön(n.) 3000 kWh0.05+0.077+0.055 € = 0.18 / kWh (sähkö + siirto + vero)
Ja myyntiin(n.) 2520 kWh0.15 € / kWh
Yhteensä540 € (oma käyttö) + 378 € (myynti) = 918 €

Ja kappas! Korkean sähkön hinnan myötä takaisinmaksuaika on lyhentynyt alle 7 vuoteen – jos siis korkeahkot (keskimäärin 15c/kWh) myyntihinnat jatkuisivat. Ostohinta jatkuu vuoden loppuun asti 5.29c/kWh -tasolla, joten sieltä ei sen suurempaa säästöä ole tulossa.

2 vuotta myöhemmin

Vajaan 23 kuukauden aikana (en malttanut odottaa vielä 5-6 viikkoa tämän postaamiseen) tuotantoa on kokonaisuudessaan ollut noin 9750 kWh. Siitä on karkeasti saatu 1500-1600 euron säästö sähkölaskussa (mukaan lukien siis myyty sähkö). Reilu neljäsosa hankintahinnasta katettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *