Paljonko pyykin kuivauksella sisällä on vaikutusta ilmankosteuteen?

Lämmityskauden aikana ilmankosteus laskee epämiellyttävän matalaksi. Tämä on valitettava fakta useimmissa suomalaisissa(kin) kodeissa. Ongelmaa voi koittaa ratkoa ilmankostuttimilla tai sitten kotikonstein – muun muassa kuivaamalla pyykkiä “riippunarulla” (kuivausrummun tai ulkokuivauksen sijaan) sisällä tai valmistamalla ruokaa.

No, ehkä ruoan valmistaminen ei ole konsti pelkästään ilmankosteuden lisäämiseksi. Mutta sanotaan sitä nyt sitten vaikka ilmankosteusystävällisesti vaihtoehdoksi pitsan tilaamiselle.

Joka tapauksessa – kaikkia insinöörihenkisiä ihmisiä varmaan mietityttää, minkä verran näillä asioilla on oikeasti merkitystä ilmankosteuden kannalta.

No – alla mittaustulokset kotiautomaatiosta. Punainen nuoli osoittaa pyykkien ripustamisen ajankohdan ja vihreä (vai mikähän “teal” nyt sitten on Suomeksi – sinivihreä?) ruoanlaiton aloittamisen hetken.

Sensoreista sininen viiva näyttää yläkerran aulan kosteuden, ja violetti viereisen huoneen. Keittiö on alakerrassa, joten maallikkona voisi ainakin arvioida ruoanlaiton vaikutuksen olevan maltillinen.

Tiivistettynä siis:

  • Huone jossa pyykkiä kuivatiin 33% -> 38%
  • Viereinen huone 34% -> 41%

Aiemmista kokemuksista tiedä, että vaikutus kestää vain joitakin tunteja, joten kovin pitkäaikainen apu kuivaan huoneilmaan varsinkaan ruoanlaitto, mutta myöskään pyykinkuivatus tuskin on. Parannus silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *