… eli minkälaiset valheet kerroin itselleni, jotta sain investoinnin perusteltua.
Päätin siis viiden vuoden harkinnan jälkeen ottaa kotiakun. Innoitus tuli Emaldon ”300 euroa kuussa riskitön tuotto” -mainoksista, joita Instagramissa alkoi tunkea fiidiini jatkuvalla syötöllä, mutta parille jälleenmyyjälle puhuttuani hylkäsin heidät Elisan halvemman mutta myöskin matalampaa tuottoa lupailevan tarjouksen tieltä.
Elisan tuotteessa myös houkuttaa se, että siinä missä Emaldon laitteet haluavat varata älymittarin HAN-portin (joka on jo käytössä!) eikä niitä voi itse kontrolloida mitenkään, Elisan Kotiakku on ihan tavallinen Huawei josta halutessaan saa revittyä Elisan tekoälyt pois. Kuormaa se mittaa suoraan pääsulakkeilta, ja saan käyttää HAN-portin kotiautomaatiooni, niin kuin ennenkin.
Päädyin isoimpaan järjestelmään jota myyvät – kaikki pienempi nyt olisikin ollut melkolailla turhaa säätöä. Eli 28kWh.
Kyseessähän on Huawein Luna S2000-14S1 -tornit, joiden kaverina on myöskin Huawein invertteri. Invertterin pitäisi olla 10kW:n tehoinen, mutta ainakaan se ei näytä lataavan akkuja ikinä sillä teholla (tiedä sitten pystyisikö lataamaan aurinkopaneeleista tulevalla virralla paremmin kuin AC:lla).
Tuumasta toimeen
Hintaa koko komeudelle tuli seuraavasti:
- 2500 euroa asennus (sisältäen backup-boxin)
- 500 euroa lisätöistä (akku on yhdessä rakennuksessa, aurinkopaneelit toisessa, ja sähköpääkeskus kolmannessa, joten olihan siinä tekemistä)
- 500 euroa hifistelystä (otin samalla kertaa ylimääräisen putkituksen ja tuplatut verkkopiuhat maakaapelina samaan kaivantoon ja maadoitutin vanhat sähkökeskukset… Kun piha nyt kerran oli auki muutenkin)
- 1255 euroa kaivuusta ja peittelystä (about euron metri)
- 320 euroa täyttöhiekasta, ja…
- 89,99 kuussa 120 erän ajan (kuluton koroton 10 vuoden maksuaika varsinaiselle laitteistolle)
… eli kokonaisuutena noin 15875 euroa.
Kotitalousvähennyksiin meni tietty työt, joten verotuksessa suoraan hyötyy noin 1400 euron verran, joten todellinen kuoletettava hankintahinta oli noin 14475 euroa.
Lisäksi koska reservimarkkinahyvitys on viimeisimmän tiedon mukaan verotettavaa tuloa, saa hankintahinnankin vähentää verotuksessa vähän kerrassaan. Mutta jätetään muut vähentelyt nyt yksinkertaisuuden vuoksi huomiotta.
Mitä tällä nyt sitten pitäisi säästää?
Talven ajalta suurin säästö tulee kuormansiirrosta kalleilta tunneilta (yleensä iltapäivällä) halvoille (yleensä aamuyöstä). Excelöin karkeasti, että useimpina talvipäivinä säästö tällä akustolla on parin euron luokkaa.
Kesällä säästöä tulee (vähäisen) kuormansiirron lisäksi aurinkopaneelien ylituotannon säilömisestä, ja sen omasta käytöstä. Euron pari päivässä yhteensä.
Eli suunnilleen 450e + 300e = 750e vuodessa.
Ja lisäksi tulee (ainakin teoriassa) reservimarkkinahyvitys, mitä se nyt sitten milloinkin sattuu olemaan. Tällä hetkellä Elisa on luvannut 2025 loppuun asti 60e kuussa, eli 720e vuodessa.
Näiden lisäksi toki akun käyttö backup-boxin kautta sähkökatkojen aikana on plussaa, varsinkin kun paatuneena etätyöläisenä laskutus loppuu hyvin nopeasti jos sähköt on poikki. Ja siis erittäin nopeasti, koska läppärissä on Intelin prosessori – virtaa riittää ehkä tunniksi katkon alusta.
Teoriassa myös aurinkopaneelien tuotanto jää nyt sähkökatkon aikana käyttöön tai akkujen lataukseen – aiemmassa järjestelyssä ei jäänyt, koska invertteri sammui sillä sekunnilla kun se ei enää saanut verkkovirtaa.
Tämän varajärjestelyn rohkaisemana nostin myös vuokraa, jota kehtaan tiloissani majailevalta osakeyhtiöltä(ni) laskuttaa, nyt kun huoltovarmuus on hoidettu. Toki tämä puolestaan on verotettavaa tuloa, ja melko mitätön hyöty, joten jätetään sekin laskelmasta huomiotta.
Karkealla laskelmalla ilman reservimarkkinahyvitystä akkujen takaisinmaksuaika on 19 vuotta. Itse akut eivät toki ole enää tolkuttoman kalliita, mutta hurja määrä lisätöitä tylsytti kyllä parhaan terän tästä investoinnista.
Jos voidaan olettaa, että reservimarkkinahyvitys säilyy ennallaan ja se voidaan laskea mukaan tuottoihin, tippuu takaisinmaksuaika hyväksyttävämmäksi 9.8 vuodeksi.
Täytyy jossain vaiheessa postailla sitten vähän kokemuksia siitä, minkä verran tuolla akustolla tosiasiassa kuukaudessa (tai päivätasolla) säästää. Toistaiseksi ainakin on mysteeri, kuinka paljon sähköä häviää akuston käyttöön.